Örökségünk-Tisza-tó könyvbemutató

2014.07.04 10:00

Július 4-én, Abádszalókon, a Csipkeverők Házában mutatták be az Örökségünk – a Tisza-tó című fotóalbumot és Vajó Sándor fotókiállítását. Az eseményt Az Alföldi Gasztronómia Kultúrájáért Alapítvány szervezte, akik európai uniós forrásra pályáztak, hogy a kiadvány megjelenhessen.

A megjelentek köszöntése után Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, a Tisza-tó miniszteri megbízottja kapott szót. Elnök úr először a rendezvényre kiválasztott helyszínt dicsérte, hiszen a Csipkeverők Háza és annak árnyas udvara szép hátteret adott a könyvbemutatóhoz. Felidézte, hogy saját nagymamája is vert csipkét és a felesége is. Az Örökségünk – Tisza-tó című könyvről azt mondta, hogy ez egy kézikönyv ahhoz, hogy egy téli estén visszaidézzük a különböző tiszai tájak hangulatát. Nemcsak egy színes album ez – mondta Kovács Sándor -, hanem hangulatot, érzelmeket is magában rejt.

Szabó István, a Tisza-tavi Laeder Egyesület elnöke az egyesület tevékenységéről adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy az egyesület eddig 2,2 milliárd fejlesztési forrás fölött diszponált, ami 220 sikeres, támogatott projektet jelent. Ezek nagyon sokrétű pályázatok voltak, átfogták a kultúra, a falufejlesztés, a vállalkozás, az intézmény-felújítás, az örökségmegőrzés területét.

Ezután a Csillaghúr Népdalkör előadásában tiszai népdalokat hallgattak meg a jelenlévők.

Nagy Kálmán, Kunhegyes református lelkésze Isten Igéjét hirdette a Zsoltárok Könyvéből. Egy régi olvasmányélményét is felidézte: a Nők Lapjában a híres színésznő, Ruttkai Éva azt mondta, hogy: „Jézus Krisztus az én múltam, jelenem és jövendőm.” A mai ember óriási dolgok felett tud uralkodni, de alkotni csak úgy tud, hogy eszköz az Örökkévaló Isten kezében.

Bordás Imrét, Abádszalók nyugalmazott polgármesterét arra kérték meg, hogy ismertesse, hogy készült el ez a kiadvány, illetve hogyan rendszerezték a kiválogatott fotókat. Bordás Imre elmondta, hogy a munka 2011-ben kezdődött el. Az album egyrészt tartalmazza Vajó Sándor fotóit, mellettük pedig idézetek olvashatók a magyar irodalomból. A könyv három részből állt össze: bemutatja a Tisza-tavat, a körülötte lévő – Szolnok megyei – településeket és a harmadik részben egy válogatást ad a térség népművészetéből. Köszönetet mondott az elvégzett munkáért Vajó Sándornak és a közreműködőknek.

Bordás Mária Magdolna, Az Alföldi Gasztronómia Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke egy-egy tiszteletpéldányt nyújtott át Kovács Sándornak, Fejér Andornak és Nagy Kálmánnak. Ezt követően emléklapokkal köszönte meg a támogatást mindazoknak, akik segítették ezt a munkát. A megnyitó Abádi Szabó Imre előadásával ért véget, aki Juhász Gyula egyik versét szavalta el.

A házigazdák ezután a kiállítás megtekintésére és egy vendéglátásra invitálták a jelenlévőket, akik nagy örömmel vették kézbe az ajándékba kapott fotóalbumot.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv július 9-ei adásában láthatják.