Átadták Abádszalókon a Csipkeverők Házát

Abádszalóki csipke remekek háza nyílt
Régi hagyományai vannak Abádszalókon a csipkeverésnek. Ezért tartották fontosnak az alapítók – a kezdeményező Mátyus Irén és Nagy Levente volt –, hogy létrehozzák a városban a Csipkeverők Házát.


Méltó szellemi műhely jön létre, mely messziről vonzza majd az idelátogatókat – mondta Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, az abádszalóki Csipkeverők Háza ünnepélyes átadásán.
A vidékfejlesztési miniszter elmondta: az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 41 millió forint támogatás segítette a helyieket abban, hogy megnyithassa kapuit a több mint 50 millió forintból létrehozott múzeum és a csipkekészítés oktatásának és tanításának is otthont adó alkotóház.
Ennek érdekében egy régi módos parasztházat újították fel, melyben egykor a kántortanító lakott. Ebben kapott helyet az abádi csipke és a nagykunsági csipke, amely a hazai vert csipke történetében különleges helyet foglal el sajátos stílusa miatt. Remélhetőleg mihamarabb a Nemzeti Értéktár részévé válnak. A ház nemcsak bemutatóház lesz, hanem alkalmat ad majd arra, hogy csipkeverő kurzusokat tartsanak, technikát tanítsanak itt a csipkeverők és természetesen bemutatkozási lehetőség lesz a környék népművészei számára is – emelte ki dr. Bartha Júlia, a ház művészeti vezetője.
Mindezek mellett a csipke remekek újragondolására, akár használati tárgyak készítésére is törekszünk – tette hozzá Kovács Mihály polgármester. Simonné Esztike néni ennek szellemében már megalkotta Abádszalók címerét csipkéből.

A tervek szerint a kisgaléria amolyan kitekintő lesz, nemcsak a csipkeverők, hanem a népművészet más ágában dolgozók és alkalmasint a vidék egyéb területén alkotók, fotósok kiállítását is bemutatják, ezzel szolgálva Abádszalók közművelődését. Ebből az apropóból elsőként épp dr. Bartha Júlia törökországi Hit, hagyomány, kultúra című fotókiállításának anyagát mutatják be.

Állandó tárlatként Mátyus Lajosné abádi csipkeverő asszony művei láthatók, az első időszaki tárlata pedig Simon Istvánné Kovács Eszter abádszalóki népi iparművésznek nyílt az új létesítményben. A napokban rendezett megnyitó ünnepségen mindketten Abádi Benedek-díjban részesültek.
Az idősebb nemzedék maga a megtestesült szeretet. Büszkén mesélnek munkásságukról, és bizakodva fordulnak a következő nemzedék felé. Régen a csipkeverés megélhetési forrást jelentett, most pedig összekötő kapocs a múlt és a jelen között. _Példát mutat nekünk, hiszen kihangsúlyozza a készítők végtelen, és kitartó türelmét. Felemel, hiszen általa mi is egy kicsivel többek leszünk. Többre sarkall, mert egy kézművesség elsajátítása után nem fogunk megállni. Még egy kanállal meríteni akarunk az élet vizéből. Végül, de nem utolsó sorban: díszít. Feldíszít akár egy kis szobát, akár egy régi parasztházat, és finomságával hangsúlyozza a textíliák feletti különleges szépségét.
A Csipkeverők Háza otthont ad a csipkéknek és alkotásoknak egyaránt, és meleg szívvel vár minden olyan kortársat, aki a kreativitását akarja kitárni a világ elé, vagy csak egyszerűen tanulni szeretne.

Az alapítók kérésének megfelelően az Önkormányzat a rendelkezésére álló eszközökkel segítette a projekt megvalósulását, és a későbbiekben pedig részt vállal a működtetésben is. Ennek első állomása, hogy az országban egyedül Abádszalókon a közfoglalkoztatásban résztvevők megtanulhatják a csipkeverés fortélyait. Az öt hónapos projektben 11 fő vesz részt. A megvalósítást 5,7MFt-tal támogatta (mely száz százalékos támogatás) a Belügyminisztérium a sikeres pályázatnak köszönhetően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abádi Benedek-díj átadása az abádszalóki Csipkeverők Házának avatóünnepségén — Kovács Mihály polgármester köszöntője

 

 

Tisztelt Miniszter Úr! Elnök Úr!
Kedves Vendégeink!

Nagy szeretettel köszöntök mindenkit a mai ünnepélyes, örömteli alkalmunkon!

Abádszalók Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2/2008. számmal az alábbi rendeletet alkotta:

1. §


Abádszalók Város Képviselő-testülete a település kulturális színvonalának emelésében, a kulturális és történelmi értékek és hagyományok kutatásában és ápolásában, a néprajzi és építészeti kincs megőrzésében és gyarapításában, valamint a művészetek bármely ágában nyújtott kimagasló teljesítmények elismerésére „ABÁDI BENEDEK EMLÉKPLAKETT” kitüntetést alapít.

/1/ „Abádi Benedek emlékplakett” adományozható azoknak, akik Abádszalók város érdekében:

a.) a település kultúrájának fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki,
b.) a kulturális és történelmi értékek ápolásában és kutatásában jelentőset alkottak,
c.) a néprajzi- és honismereti kincs, a hagyományok mentésében és gondozásában átlagon felüli munkát végeztek,
d.) az építészet és városszépítés területén a megőrzésben és a gyarapításban magas színvonalon tevékenykedtek,
e.) a művészetek bármely területén városunkhoz köthetően hírnevet szereztek.

Kedves Vendégeink!

Örömmel jelentem Önöknek, hogy Abádszalók Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014. március 30-án egyhangúlag arról döntött, hogy Mátyus Lajosné valamint Simon Istvánné részére a csipkeverés hagyományának megőrzéséért, fennmaradásáért nyújtott tevékenységükért, munkájuk elismeréseként Abádi Benedek Emlékplakettet adományoz.

Az Abádi Benedek Emlékplakettet Györfi Sándor Munkácsy-, Mednyánszky-díjas szobrászművész készítette.

 

Kedves Vendégink!

Külön öröm számomra, hogy az Abádi Benedek Emlékplakettet Abádi Benedek születésének 500. évfordulóján és az abádszalóki Csipkeverők Házának az ünnepélyes megnyitóján adhatjuk át.
Tisztelettel felkérem dr. Fazekas Sándor miniszter urat, a vidékfejlesztési minisztérium tárcavezetőjét a díjak átadására!

Kovács Mihály