A Csipkerózsika álom

Felébredt téli álmából a csipke, és elindult, hogy bekebelezze az egész világot. Olykor nem elég, ha nyitott szemmel jársz, a szívedet is ki kell tárnod a világ felé ha valóban látni akarsz.

Lelkesen készültünk a Csipkeverők Háza megnyitójára, és az előkészületek során számos alkalommal meglepő kérdésekkel találtam szembe magam. Egy kérdés viszont nagyon elgondolkodtatott, a válaszomra adott reakció pedig megdöbbentett. Azt kérdezték: véleményem szerint látogatni fogják-e fiatalok a Csipkeverők Házát? Természetesen határozott igennel feleltem, és csodálkoztam miért merülne fel ennek az ellenkezője. Később bizony rájöttem, hirdetni kell az igét. Hiszen nem mindenki ebben a világban nőtt fel, így egész kevesen ismerik az akkori életvitelt és a szokásokat. Elszomorított a gondolat mennyire elszigetelődtünk a nemes dolgoktól. Beleragadtunk a saját korunk mókuskerekébe és nem akarunk részt venni egy élményekkel teli időutazáson.
A megnyitó napján magabiztosan és reményekkel teli vártuk a szállingózó vendégeket. Alig egy óra alatt megtelt az udvar, és mosolyogva figyeltük az eseményeket. Nagyon sok fiatal érkezett, sőt egészen pici gyermekeket is hoztak a szülők. Sokan nem csak nézelődni szeretnének, hanem idővel elsajátítani a csipkeverés tudományát.

Az idősebb nemzedék pedig maga a megtestesült szeretet. Büszkén mesélnek munkásságukról, és bizakodva fordulnak a következő nemzedék felé. Régen a csipkeverés megélhetési forrást jelentett, most pedig összekötő kapocs a múlt és a jelen között.  Példát mutat nekünk, hiszen kihangsúlyozza a készítők végtelen, és kitartó türelmét. Felemel, hiszen általa mi is egy kicsivel többek leszünk. Többre sarkall, mert egy kézművesség elsajátítása után nem fogunk megállni. Még egy kanállal meríteni akarunk az élet vizéből. Végül, de nem utolsó sorban: díszít. Feldíszít akár egy kis szobát, akár egy régi parasztházat, és finomságával hangsúlyozza a textíliák feletti különleges szépségét.

Elképzeltem egy világot, ahol népi viseletben fiatal lányok, asszonyok ülnek a ház előtt és vidáman, gondtalanul beszélgetnek csipkeverés közben. Ahol megismerkednek a gyerekek a népi játékokkal, és dalokkal. Egy olyan helyet ahol lehetőség nyílik más kultúrákkal, más tájakkal megismerkedni. Szerencsére ez a hely a valóságban is létezik. A Csipkeverők Háza otthont ad a csipkéknek és alkotásoknak egyaránt, és meleg szívvel vár minden olyan kortársat, aki a kreativitását akarja kitárni a világ elé, vagy csak egyszerűen tanulni szeretne.